Kulturforemal

Kulturföremål – nationalskatter – nationalklenoder

Det finns regler som styr vilka kulturföremål som får exporteras från Sverige och från EU. Det finns även regler numer som styr vilka kulturföremål som får importeras. Det finns även regler om att vissa kulturföremål på begäran ska återlämnas till ursprungslandet.

Exportlicens

Det kan krävas utförseltillstånd för att exportera föremål ut ur Sverige. Ska kulturföremålet dessutom exporteras utanför EU kan det även krävas exportlicens.

Exportlicens krävs för arkeologiska föremål, tavlor, skulpturer, böcker, kartor, transportmedel, antikviteter m.m.

Föremålen ska ha uppnått en viss ålder och ha ett visst värde. Kartor som är yngre än 200 år omfattas t.ex. inte av exportlicenskravet.

Bilar som är yngre än 75 år omfattas inte heller av exportlicenskravet.
Är de äldre men värdet är lägre än 50 000 EURO faller de också utanför.

Riksantikvarieämbetet har en lista på vilka föremål som omfattas av utförseltillstånd och exportlicens.

Föra in kulturföremål till Sverige

I syfte att bevara mänsklighetens kulturarv och förhindra olaglig handel med kulturföremål, finns det regler om förbud att föra in vissa kulturföremål till EU. Reglerna ska förhindra finansiering av terrorism genom handel med kulturföremål.

Införsel av vissa kulturföremål från ett visst land i strid med det aktuella landets lagar, är förbjuden. Förbudet omfattar bland annat arkeologiska föremål, äldre böcker och möbler som är äldre än 100 år.

Det bakomliggande syftet är att förhindra förstörelse och plundring av nationalskatter i områden där det råder väpnad konflikt.

Därför omfattar införselförbudet även delar av konstnärliga eller historiska monument eller fornlämningar, som tagits sönder. Föremålen ska vara äldre än 250 år och förbudet gäller oavsett värde.

Import av vissa kulturföremål ska endast vara tillåten vid uppvisande av antingen en importlicens eller en importörsförklaring. Detta importsystem har ännu inte trätt i kraft i avvaktan på ett gemensamt elektroniskt system som möjliggör administrationen. Det ska träda i kraft allra senast den 28 juni 2025.

Importförbudet kommer att omfatta bland annat fynd från arkeologiska utgrävningar som är äldre än 250 år oavsett värde och tavlor äldre än 200 år och värda mer än 18 0000 EURO.

Riksantikvarieämbetet har en lista på föremål som omfattas av importförbudet.

Frågor och svar beträffande kulturföremål:

Ett kulturföremål kan vara fynd från en arkeologisk utgrävning, böcker, antikviteter, möbler, tavlor m.m. Det finns olika juridiska definitioner beroende på om det är en fråga om utförseltillstånd, exportlicens, införselförbud, importförbud, återlämnande av kulturföremål etc.

Man får kontrollera de tillämpliga juridiska definitionerna för att avgöra om tillstånd eller exportlicens krävs eller inte. Det beror också på till vilket land föremålet ska föras ut till samt om något undantag är relevant.