
Om Juristfirman Catharina Sojde AB
Företaget grundades i november 2020 av Catharina Sojde. Catharina har en bakgrund som chefsjurist inom staten i 19 år och senast i nio år på Riksantikvarieämbetet. När företaget startade var det naturligt att fortsätta med kulturmiljöfrågor (kulturegendomsrätt). Kulturmiljöfrågorna kombinerades med fastighetsrätten och då i synnerhet den speciella fastighetsrätten som omfattar bygglov, fastighetsbildning, strandskydd m.m.
Företaget är etablerat i världsarvsstaden Visby och har kontor mitt bland ruinerna. Majoriteten av kunderna är dock från övriga delar av landet. När det gäller speciell fastighetsrätt är domstolsprocessen enligt huvudregeln skriftlig, vilket innebär att det går bra att arbeta i hela landet.
I bygglovsfrågor samarbetar vi med AB Cia Byggkonsult, se fliken om Juritekterna. Det är en fördel att samarbeta mellan jurister och arkitekter inom det komplexa regelsystem som styr bygglov.

Catharina Sojde CV
Ett sojde är en kolmila för tjärframställning på Gotland.
Arbetslivserfarenhet
November 2020 –
Eget företag – Juristfirman Catharina Sojde AB (559274-8841)
I mitt företag har jag fortsatt inom samma område som på min anställning hos Riksantikvarieämbetet. Jag fokuserar jag på fastighetsrätten och min nisch är bygglov i kulturmiljöer. Jag arbetar med kunder i hela landet, mer än 65 % av kunderna har fastigheter utanför Gotland.
2011 – 2020 Riksantikvarieämbetet
Chefsjurist och enhetschef på Riksantikvarieämbetet
Vår enhet var från början en rådgivande funktion till övriga delar av myndigheten. Efterhand fick vi mer ansvar. Ansvaret för föreskriftsarbetet och överklaganden flyttades till enheten. Därefter flyttades arkiv, upphandling, registratur, miljöledning och ansvar för personuppgiftshanteringen (GDPR) till enheten. Vi hade även ansvar för att anskaffa och implementera ett nytt ärendehanteringssystem. Vi förde bland annat en process i Nederländerna för att återskaffa en nationalskatt i form av en mycket värdefull bok kallad Nippon, tryckt i Leyden 1852. Boken stals från Kungliga biblioteket av den så kallade KB-mannen innan den år 2003 köptes av en nederländsk bokhandlare från ett auktionshus utomlands. Det var ett mångfacetterat uppdrag.
2009 – 2011 Arbetsförmedlingen
Chefsjurist och avdelningschef på Arbetsförmedlingen, huvudkontoret i Stockholm
Jag arbetade som chefsjurist och chef för en avdelning med drygt 35 personer, inklusive en omprövningsenhet i Östersund. Jag satt i generaldirektörens ledningsgrupp. Avdelningens ansvar var att handlägga och besluta i alla omprövningsärenden, att ta fram föreskrifter och företräda myndigheten i cirka 120 domstolsprocesser om året. Det var en fin erfarenhet att arbeta i en stor myndighet där den politiska styrningen är närvarande i så hög grad.
2001 – 2009 VINNOVA
Chefsjurist och direktör på VINNOVA – Verket för innovationssystem
Jag arbetade som chefsjurist och var chef/direktör för generaldirektörens kansli. Jag utvecklade bland annat ett modellavtal för ett av de stora forskningssatsningarna med 30 forskningssamarbeten runt om i landet som omförhandlades vart tredje år. Tillsammans med referensgrupper från högskola och företag tog vi fram ett modellavtal för att inte fastna i diskussioner om språklig lydelse varje gång ett avtal skulle omförhandlas. Varje avtal reglerade ett forskningssamarbete mellan ett universitet och 5-25 företag. Universiteten ville publicera allt och företagen ville hemlighålla allt. Det gällde således att hitta lösningar som båda parter kunde godta. Jag ansvarade även för ett regeringsuppdrag att utreda kommersialisering av forskning vid högskola och forskningsinstitut. Vi hade diskussioner vid sju lärosäten tillsammans med alla aktörer som arbetar med kommersialisering av forskning. Det var ett mycket spännande uppdrag.
1996 – 2000 NUTEK – numer Tillväxtverket
Jag började som borgenshandläggare. Därefter blev jag avdelningsjurist för Tekniska avdelningen som hade hand om alla bidrag till teknisk forskning. När jag slutade var jag en av två verkjurister för NUTEK, som Tillväxtverket hette då.
1993 – 1995 Lidköpings tingsrätt
Jag gjorde tingsmeritering vid Lidköpings tingsrätt under två år. Uppgifterna bestod i att bistå domarna med protokollföring i målen samt även döma i mål av typen trafikförseelser.
Utbildning
1987 – 1993 Stockholms universitet
Jur.kand. samt extra kurser i franska, internationell rätt, ekonomisk historia och kriminologi.
2007 Stockholms universitet
International intellectual property law
När jag arbetade på VINNOVA var det viktigt att ta till vara immateriella rättigheter i de forskningsprojekt som myndigheten finansierade. Därför läste jag denna kurs.
Förtroendeuppdrag och utnämningar
Expertmedlem i ICLAFI – ICOMOS International Scientific Committee on Administrative, Legal and Financial Issues.
ICOMOS är International Council on Monuments and Sites, en icke-statlig världsomspännande organisation som arbetar för kulturarvet. Jag är en av två expertmedlemmar från Sverige. ICLAFI har 67 expertmedlemmar från hela världen.
Publikationer
VINNFORSK – VINNOVAs förslag till förbättrad kommersialisering och ökad avkastning i tillväxt på forskningsinvesteringar vid högskolor,
VINNOVA Policy VP 2003:1
Juridisk artikel i Ny Juridik 1:21, Norstedts juridik
Är kulturmiljölagen förlegad? År 2021