Fornlämningar är lämningar efter människor från forna tider. Fornlämningar och dess omkringliggande fornlämningsområde är skyddade direkt i lag.

Definitionen på vad som är en fornlämning är inte alldeles enkel.

Först ska det vara fråga om en lämning efter människor från forna tider. Vilken tidsperiod som utgör forna tider beror på vilken typ av lämning det är fråga om. Bedömningen görs utifrån när bruket – som lämningen är ett resultat av – har upphört att vara allmänt förekommande.

En fornlämning ska även “ha tillkommit genom äldre tiders bruk”. Det betyder att lämningen ska ha tillkommit på ett sätt som inte längre är allmänt förekommande. Musealt eller antikvariskt bruk medför inte att sättet fortfarande är allmänt förekommande.

För att vara en fornlämning ska lämningen även vara “varaktigt övergiven”. Det är den om den inte längre används på det ursprungliga sättet.

Visby ringmur är varaktigt övergiven trots att den lagades för ett par år sedan efter ett ras. Den byggdes ursprungligen för att vara tullmur och så används den inte längre.

Lämningar som tillkommit efter år 1850 är inte fornlämningar. Man kan dock besluta att fornlämningsförklara sådana lämningar.

Lämningen ska även finnas med bland de åtta kategorier av fornlämningar som räknas upp i kulturmiljölagen: gravar, resta stenar, kors, samlingsplatser, boplatser, ruiner, vägar, skeppsvrak m.m.

Det finns ytterligare en kategori som räknas som fornlämningar. Naturföremål eller naturbildning med historia. Tandvärkstallar är exempel på detta. Om du slog in en spik som hade nuddat tanden, i en tall så flyttades smärtan över till trädet.

Fornlämningar på tomten och byggnationer

Om det finns fornlämningar på en tomt får de inte rubbas. Det kan gå att få tillstånd att ta bort en fornlämning om fornlämningen medför hinder eller olägenhet som inte står i rimligt förhållande till fornlämningens betydelse. Den som får tillstånd att ta bort en fornlämning måste i regel bekosta en arkeologisk undersökning som dokumenterar fornlämningens vetenskapliga värde.

Register över fornlämningar

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök ger information om kända fornlämningar. Om du ska bygga är du skyldig att hämta information från länsstyrelsen om någon fornlämning kan beröras av bygget.
Om du senare under bygget påträffar en fornlämning under grävning ska arbetet avbrytas. Fornlämningen ska anmälas till länsstyrelsen.
Vi hjälper gärna till så du undviker juridiska problem. 

Frågor och svar kring fornlämningar:

Den som rubbar, tar bort, gräver ut, täcker över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändrar eller skadar en fornlämning kan bli dömd för fornminnesbrott. Det är även ett fornminnesbrott att sälja fornfynd som tillhör staten eller som staten har rätt att lösa in.

Du måste först ta reda på om det finns fornlämningar. Även området runt fornlämningen – fornlämningsområdet – är skyddat.

Det beror på hur stort fornlämningsområdet runt fornlämningen är.

Till fornlämningen hör ett område som behövs för att bevara den.
Områdets storlek bestäms med hänsyn till fornlämningens art och betydelse.