
Fastighetsbildning
Fastighetsbildning innebär att
- en fastighets gränser ändras,
- ett servitut bildas, ändras eller upphävs,
- en byggnad /anläggning förs över från en fastighet till en annan.
Genom fastighetsbestämning avgörs bland annat frågor om hur fastighetsgränserna går, om en ledningsrätt eller ett servitut gäller, om en byggnad/anläggning tillhör en fastighet, vilken omfattning en gemensamhetsanläggning har.
När en fastighet ombildas, utan att en ny fastighet bildas, benämnes fastighetsreglering.
Om en ny fastighet bildas sker detta genom avstyckning, klyvning eller sammanläggning.
Varje fastighet som ombildas eller nybildas ska vara varaktigt lämpad för sitt ändamål. Fastigheten måste ha tillgång till de vägar som krävs. Om det är fråga om bebyggelse ska det finnas vatten och avlopp.
Om det finns en detaljplan får fastighetsbildning inte ske i strid mot planen.
Det kan finnas andra bestämmelser om användning av mark såsom bestämmelser om t.ex. naturreservat, kulturreservat och fornlämningar, Om sådana bestämmelser berörs får fastighetsbestämmelsen inte ske så att syftet med bestämmelserna motverkas.
Naturreservat är tydligt geografiskt begränsade. Runt om en fornlämningar finns ett fornlämningsområde som åtnjuter samma skydd som själva lämningen. Detta fornlämningsområde är dock oftast inte tydligt geografiskt begränsat.
Officialservitut
Servitut kan bildas genom fastighetsreglering eller avtal. I det första fallet fattas beslut av Lantmäterimyndigheten om att inrätta ett servitut som då benämnes officialservitut.
När en gemensamhetsanläggning bildas enligt myndighets beslut får mark eller annat utrymme tas i anspråk för gemensamhetsanläggningen. Det är till sin juridiska karaktär att hänföra till ett tvångsservitut.
Gemensamhetsanläggning
En gemensamhetsanläggning inrättas genom lantmäterimyndighetens beslut. Det är en anläggning som tillgodoser flera fastigheter för ändamål som är av stadigvarande betydelse.
Själva anläggningen och rätten till utrymme är samfälld (gemensam) för de fastigheter som deltar i anläggningen. Anläggningens utförande och drift ansvarar deltagande fastigheter för som en särskild samfällighet.
Förvaltning av samfällighet
Samfälligheten- t.ex. gemensamhetsanläggningen – kan förvaltas antingen direkt av delägarna (delägarförvaltning) eller av en särskilt bildad samfällighetsförening.
Vid delägarförvaltning beslutar delägarna gemensamt.
Om samfälligheten förvaltas av en förening ska föreningen utse en styrelse och anta stadgar.
Frågor och svar om fastighetsbildning
Klyvning innebär att man bildar en ny fastighet genom att klyva en fastighet i två delar.
Man kan ansöka om fastighetsreglering för att överföra mark från grannen till din fastighet. Om det beviljas av Lantmäteriet kommer du även att få utge ersättning till grannen.