
Strandskydd
Strandskyddsreglerna är till för att skydda allas vår allemansrättsliga tillgång till stränderna. Reglerna syftar även till att skydda djur- och växtliv på stränderna och i vattnet från väsentliga förändringar.
Restriktiv lagstiftning. Reglerna är oerhört restriktiva just för att de skyddar något som vi alla kan ha glädje av.
Dispens. Utgångspunkten är att det är förbjudet att bygga inom strandområde. Det är även förbjudet att ändra användning för en byggnad så att allemansrätten inskränks. Ändring av båthus till fritidshus är exempelvis förbjudet. Du får heller inte göra markarbeten.
Om det finns särskilda skäl kan man få dispens. De särskilda skälen kan vara att området redan är undantaget från allemansrätten, t. ex. en tomt. Det kan även vara att strandområdet behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför strandområdet. I praxis har man godkänt bebyggelse på lucktomter. Det finns även ett undantag för åtgärder som bidrar till utvecklingen av landsbygden
Undantag från strandskyddet
Undantag gäller för byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som inte avser att tillgodose bostadsändamål, om de behövs för jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln och de för sin funktion måste finnas eller vidtas inom strandskyddsområdet.
Strandskyddet kan även ha upphävts i beslut om detaljplan.
Strandskyddets omfattning
Huvudregeln är att strandskyddet omfattar 100 meter från strandlinjen inåt land och utåt vattnet. Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag.
Länsstyrelsen får utöka strandskyddet till 300 meter från strandlinjen.
En länsstyrelse får även inskränka strandskyddet genom särskilda regler. En länsstyrelse kan meddela regler om att kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad inom 15 meter från huvudbyggnaden men inte närmare strandlinjen än 25 meter och som vidtas inom en tomtplats som har angetts i ett beslut om dispens inte är förbjudna.
En länsstyrelsen får även upphäva strandskyddsförbudet vid en liten sjö eller ett litet vattendrag och områdets betydelse för att tillgodose strandskyddets syften är liten. Sjön får högst omfatta en hektar och vattendragets bredd får vara högst två meter brett.
Det finns ett förslag från KN2024/02252, daterat november 2024. Förslaget innebär i korthet att man vänder på steken när det gäller skyddet runt små sjöar och smala vattendrag. Strandskyddet upphävs för dessa, men länsstyrelsen har rätt att besluta om skydd för denna typ av strandområden. Strandskyddet ska även kunna upphävas i vissa fall för områden vid vattendragssträckor som är upp till tre meter breda. Remissförfarandet avslutades i december 2024. Mark- och miljööverdomstolens remissvar innehåller en hel del tänkvärda frågor och slutsatser.
Tips
Strandskyddet i miljöbalken är straffrättsligt sanktionerat.
Innan du köper en tomt inom strandskyddat område, ta reda på om det finns möjlighet att bygga. Det räcker inte att tomten är taxerad som bostad.
Även om du bara ska bygga en Friggebod på sommarstugetomten, ta reda på om strandskyddsdispens krävs. En rättelse att ta bort en olaglig byggnad kan framställas av tillsynsmyndigheten långt senare. Det saknas preskriptionsregler.
Vanliga frågor som rör speciell fastighetsrätt:
Reglerna om strandskyddsförbudet är mycket långtgående. Om åtgärden ska ske inom hemfridszonen kan det finnas möjligheter till dispens.