
Avtalsservitut
Avtalsservitut kan vara en bra lösning om man vill tillgodose ett kompletterande behov för en fastighet om behovet uppstått utan samband med pågående fastighetsbildning.
Det kan vara fråga om behov av rätt till väg, del i brunn eller annat.
Formkrav för avtalsservitut
Avtal om servitut ska upprättas skriftligen av den tjänande fastighetens ägare.
I avtalet ska man ange vilken fastighet som är den härskande och vilken som är den tjänande.
Ett servitut måste vara av stadigvarande betydelse även för en framtida ägare av den härskande fastigheten.
Servitut som utgör en total markupplåtelse har förklarats vara ogiltiga i rättspraxis. I ett fall var det fråga om ett servitutsavtal som liknade ett ianspråktagande av marken som tomtplats. Detta skulle enligt domstolen leda till att fastigheten utnyttjades enligt servitutsgränserna istället för fastighetsgränserna och därför var det inte fråga om något giltigt servitutsavtal. I denna typ av situationer kan dock andra avtalsformer vara lämpliga, såsom exempelvis arrende.
Frågor och svar om servitut:
Ett avtalsservitut upplåtes skriftligen av den tjänande fastighetens ägare. Det är en upplåtelse av mark eller byggnad/anläggning för visst behov till förmån för en annan fastighet (den härskande fastigheten). Servitut kan också bildas genom att lantmäterimyndigheten beslutar om servitut (officialservitut). I samband med ett ärende om fastighetsbildning kan lantmäterimyndigheten besluta om ett officialservitut.
Servitutet ska avse ett stadigvarande ändamål som är till nytta för den härskande fastigheten och gäller utan tidsbegränsning. Det kan finnas en tidsbegränsning vid servitut där det exempelvis handlar om att nyttja grannens brunn tills din egen är klar.
Avtalsservitut ingås mellan två fastigheter genom skriftligt avtal. Officialservitut beslutas av lantmäterimyndigheten.